Naturterapi, stresscoaching, mindfulness, skovbad

    - og flere gode oplevelser i naturen.

 

    RO i NATUREN TILBYDER:


  • Ro i Naturen er for dig når du har brug for:

    • at trække vejret mere frit og afslappet
    • give slip på spændinger og uro i kroppen, få mere energi
    • slippe bekymringer og tankemylder
    • Være mere sansende
    • Forebygge stress, eller komme dig efter et stressnedbrud
    • Håndtere lettere angstsymptomer
    • Grøn welness - nyde - leve - være let – oplevelser – selvforkælelse og selvomsorg
    • Konkrete værktøjer du kan bruge fremover
    • Én at tale med, der sammen med naturen støtter dig i at håndtere et tema/dilemma 
    • Ar bearbejde konflikter og fastlåsthed i dit liv

     

Du kan booke 1:1 sessioner, hvor du kan komme med alle typer dilemmaer, du ønsker at arbejde med.

Sådan foregår det:

Vi mødes i naturen ved skoven eller vandet. Ud fra dit behov sammensætter vi en eller flere sessioner med samtaler og øvelser der støtter dig. Vi bruger 1,5-3 timer pr gang, det aftaler vi på forhånd.


Du kan også deltage på ture i små grupper med mindfulness, stille- og sansevandring, skovbad, og eventuelt et tema til refleksion. Deltag på en arrangeret tur eller kontakt mig hvis I er en gruppe. Turene foregår ofte i Boserup Skov, skovene ved Buresø eller i Boserupskovene i Nationalpark Skjoldungernes Land. Hvis du ønsker at vi tager ud til et særligt sted i naturen som du holder af, så kan vi aftale at mødes dér.


Du er meget velkommen til at kontakte mig for at lave en konkret aftale, eller for en uforpligtende samtale om hvordan Ro i Naturen kan hjælpe dig.

T: 2679 0365 / M: roinaturen@outlook.dk

LÆS MERE HER:

Naturterapi

NATURTERAPI 1:1

Vi mødes et aftalt sted i naturen, og starter ofte med en gåtur hvor du indkredser, hvad du gerne vil arbejde med.

 

Vi bruger ofte sanseøvelser, vejrtrækning, afspænding og kropsopmærksomhed til at blive nærværende i krop og sind. 


Du kan bruge naturmaterialer til at symbolisere dilemmaer, til familieopstilling, du kan lave mandala over livsforløb eller dilemma, og meget mere.


Når natursymbolerne kommer i spil vil du opleve, hvordan de metoder udvider din oplevelse af det emne, du arbejder med - og dermed udvider dine handle- og forholdemuligheder.

                                         

                                 Jeg er uddannet naturterapeut ved HEG, og                                       Reg. naturterapeut. En reg. naturterapeut har                                   gennemgået et 312 timers læringsprogram,                                       som er bygget på æstetiske læreprocesser og                                   fænomenologisk undervisning i naturen. 

                                 Uddannelsen er en tilbygning for fagfolk, der                                     har en sundheds- eller socialfaglig 

                                baggrundsuddannelse.  

      

MINDFULNESS

”at være opmærksom på en bevidst måde i det aktuelle øjeblik, uden at dømme”

(Jon Kabat-Zinn, 1994)

At være mindful er at være tilstede, opmærksom og sansende lige her og nu, på en undersøgende og venligt åben måde.

Så vi er ikke opfyldt af tanker eller tankemylder om fortid eller fremtid, og vi dømmer og vurderer ikke os selv eller andre hele tiden. Vi kan rumme vores følelser baseret på nuet, og vi ved at vores tanker bare er tanker, og vi kan vælge at lade tanker glide videre uden at fordybe os i dem.


Mindfulness er både en tilstand med nærvær i nuet, det er nogle metoder og øvelser til at blive nærværende, og det er nogle grundholdninger/principper som hjælper os på vej.

 

MINDFULNESS I NATUREN er super til at blive sanseligt nærværende.

Når du træner mindfulness i naturen, får du et boost, en kombination af mindfulness og ”vitamin N” – alt det gode som naturen giver dig.

 

ØVELSE:

* Du kan prøve at gå en tur i naturen, imens du lader din koncentration være i sanserne.

* Start med at trække vejret dybt nogle gange, og lad derefter din vejrtrækning finde sit naturlige leje.

* Giv så din opmærksomhed til dine bevægelser, duftene omkring dig, det du ser i naturen, hører i naturen, og måske smager.

* Lad tanker om alt andet glide videre, du behøver ikke tage dig af dem lige nu

* Gid dig god tid, stop gerne op, og prøv at koncentrere dig om en sans ad gangen

* Rund af med at trække vejret dybt igen, og mærk hvordan du har det nu i kroppen og sindet.

 

Denne træning i at være fuldstændig i nuet fra øjeblik til øjeblik, kan for nogen bringe en dyb ro og et nærvær ind i dagligdagen, som kan styrke din evne til at være i livet på en god måde, og hjælpe dig når det bliver svært.

De fleste der træner mindfulness og meditation i naturen mærker effekt med det samme. Med mindfulness i naturen gavner du både din fysiske og mentale sundhed.


Med Ro i Naturen får du en uddannet mindfulnessinstruktør der kan støtte dig i din proces med at være mindful, og guide dig i mindfulness øvelser i naturen på den mest udbytterige måde.

For nogle er det svært at tro, at så enkle øvelser kan medvirke til at skabe ro og nærvær, men i virkeligheden er det jo mere enkelhed, vi har brug for...

 

Mindfulness virker!   

Forskning viser at mindfulness kan:

  • Give mere tilstedeværelse, så du får mere ud af situationen
  • Give mere indre ro, mindre følelsesmæssig turbulens
  • Give oplevelse af øget livskvalitet og glæde
  • Øge selvværd og accept
  • Mindske tankemylder og spekuleren
  • Sænke blodtryk og puls og styrke immunforsvaret
  • Reducere stress, udbrændthed, angst og depression
  • Skærpe opmærksomhed, koncentration og indlæring
  • Virke smertereducerende / kan mindske smerteoplevelsen

 

Ro i Naturen anbefaler, at du også arbejder med de grundholdninger i mindfulness, som er formuleret af bl.a. Jon Kabat-Zinn (han var med til at formulere mindfulness i vestlig kontekst for år tilbage) da det styrker din praksis, din måde at være mindful på, og din måde at håndtere livet på. Du kan også arbejde med disse grundholdninger, imens vi er i naturen.


De 7 grundholdninger i mindfulness

  • Ikke at dømme eller vurdere
  • At være tålmodig
  • At have et åbent sind – et barnligt sind
  • At være tillidsfuld
  • Ikke at stræbe efter noget
  • At være accepterende
  • At give slip


Tilmeld Nyhedsmail fra Ro i Naturen

* indicates required
Stresscoaching

STRESSCOACHING

Forebyg stress og forbedr din mentale sundhed. Et almindeligt symptom på stress er at vi bliver ”fartblinde”, så vi ser ikke vores egne stresssymptomer og -reaktioner klart.

Derfor får vi heller ikke sat de nødvendige grænser - eller får truffet de nødvendige valg hvis omgivelserne ikke er i stand til at respektere vores grænser.

Selvomsorg og self-compassion bliver nedprioriteret.


 Hvis du føler du har lettere stress, er det relevant at arbejde med din situation, find ud af hvor du er på stress trappen, og forebygge at det udvikler sig!

Til det er naturen en rigtig god hjælper 😊 sammen med mindfulness øvelser i nærvær og grounding, og afklarende samtaler. 


Hvis du er i et stress-nedbrud, har du ofte bare behov for at være, og slappe af. Naturen kan hjælpe dit nervesystem til ro, og jeg guider dig og holder rummet for dig.

Gruppeterapi

GRUPPETURE

På Ro i Naturens gruppeture får du en dejlig oplevelse, og du får enkle redskaber til mere naturkontakt, ro og grounding. Det er redskaber du selv kan bruge fremover, når du vil øge dit velvære og undgå stress, tankemylder og bekymringer.


Vi mødes i naturen, og programmet kan fx bestå af stillevandring, grounding, sanseøvelser med naturen, mindfulness/meditationer, skovbad. Nogle ture har et tema, med spørgsmål til refleksion, og måske deling af refleksioner rundt om bålet. 


Når jeg arrangerer ture, slås de op på facebooksiden og sendes ud i nyhedsmail.

Kontakt mig gerne hvis du/I har særlige ønsker.

Turene kan have samme elementer i sig som 1:1 - naturterapi, stresscoaching, mindfulness, skovbad.

SKOVBAD  SHINRIN-YOKU

I Japan har man gennem årtier kunnet få Skovbad på recept, til behandling af fx forhøjet blodtryk og stress, og for at få øget energi, bedre immunforsvar og mental sundhed.

Japanerne kalder det for Shinrin-Yoku, der kan oversættes til ”at bade sig i skovens atmosfære” eller ”at optage skoven gennem sanserne”

 

Naturen er det vi kommer fra, og selv er. Det ligger i vores DNA, og vores helbred og velvære styrkes når vi er i naturen. Europæere tilbringer cirka 90% af deres liv indendørs. Vi har bevæget os langt væk fra vores oprindelige miljø, og det er ikke sundt for os.

Fx nåletræer opstod for 300 millioner år siden! så når vi vandrer i nåleskov kan vi derfor indsnuse hvordan verden duftede helt tilbage i tidernes morgen; - når vi er i naturen kommer vi ”hjem”.


Den gode nyhed er at selv korte ophold i naturen kan påvirke dit helbred i positiv retning 😊

 

I Japan og andre steder har de forsket meget i hvad ophold i naturen gør for os, og hvilke ting det er, der påvirker vores helbred fysisk og psykisk.

SANSERNE spiller en væsentlig rolle i skovbadningens helbredende virkning- syn, lyde, dufte, smag, fornemmelse af at være i en skov (føle),

Luften i en skov indeholder mere ILT

Luften i en skov (især med ikke løvfældende træer) er fyldt med FYTONCIDER der er de naturlige olier som planter indeholder og frigør. Fytoncider virker i retning af nedgang i mængden af stresshormoner, øger NK cellers antal og aktivitet, øger kræftnedbrydende proteiner, bedre søvn, mindre anspændelse og forvirring. Der er ikke æteriske olier i løvfældende træer, men duften af blade, jord og mos har alligevel en terapeutisk virkning.

MIKROBER I jorden er en bakterie kan give bedre humør, bedre kognitive funktioner, mere energi, bedrer immunforsvaret. 

 

Forskning har vist, at mennesker der havde gået et sted med træer huskede 20% bedre end mennesker der havde gået tur i storbygader. Andre studier har vist det øger evne til problemløsning og kreativ tænkning. Samt at de positive følelser vi oplever når vi betragter natur er med til at øge vores niveau af cytokiner som er de proteiner der fortæller vores immunforsvar at det skal arbejde mere. Forskning har vist, at mennesker der kigger ud af vinduer eller på billeder af natur kommer sig hurtigere efter operationer!

 

I naturen kan vores afslappede opmærksomhed og vores parasympatiske nervesystem få plads, så vi får slappet af og regenererer. 

 

SÅDAN DYRKER DU SHINRIN-YOKU / SKOVBADER :


  1. find et sted med natur – det kan være i skoven, ved vandet, i parken ved siden af din arbejdsplads (hvor du kan nå hen i frokostpausen) eller i din have
  2. luk din telefon og kamera, giv dig god tid.
  3. væk sanserne:
  • Lyt til fuglene, der synger, og vinden, der hvisker i træernes blade
  • se på træernes forskellige grønne nuancer og sollyset, der falder gennem bladene
  • indsnus skovens duft og indånd den naturlige aromaterapi
  • træk vejret dybt og smag på luftens friskhed
  • mærk træets bark med hænderne. Dyp fingre eller tæer i et vandløb. Evt læg dig på jorden.
  • drik skovens smag og luk op for en følelse af glæde og fred. Det er din sjette sans, en sindstilstand. Nu er du forbundet med naturen.


Skovbad og Mindfulness i naturen minder om hinanden, fordi vi ved begge metoder lægger vægt på at være fuldt tilstede nu og her, med åbne sanser. 


Jeg oplever, at de mennesker jeg har med i naturen efter kort tid bliver mere nærværende og bevidst sansende, end vi ellers er, og de fortæller at de føler sig  mere rolige og mere tilstede i balance med dem selv. 

Det er enkle og ukomplicerede metoder vi bruger, der kan have en utrolig god effekt!